Start Stołówka szkolna

Stołówka szkolna

Email Drukuj PDF

Intendent - Małgorzata Radaszewska

informuje:

 

Obiady!!!

Od poniedziałku rusza praca w kuchni .

Do nabycia bułki słodkie i kanapki.

 

Cena obiadów we wrześniu  37,50.

Czekamy na zapisy.

 

Intendent

 

Opłaty za wyżywienie - wrzesień 2016r.

Obiad dla ucznia - jeden posiłek - 2,50 zł (cena obiadów we wrześniu - 37,50 zł)

Wpłaty na obiady do 20-go każdego miesiąca

Herbata-3,00zł

Prosimy o dokonywanie wpłat do 20-go Każdego miesiąca.

Mleko bezsmakowe - bezpłatne

Mleko smakowe (wanilia, czekolada, truskawka) - w X - 2,52 zł.

Prosimy o dokonywanie zapisów i wpłat do 15-go każdego miesiąca.

 

Zdrowie dziecka, jego prawidłowy wzrost i rozwój, dobre samopoczucie, korzystne relacje między rówieśnikami, zależą między innymi od odpowiedniego żywienia, czyli w dużej mierze od właściwie zestawionych i rozłożonych posiłków w ciągu dnia.

Nasza stołówka szkolna planując jadłospisy uwzględnia w nich zasady prawidłowego żywienia. Najważniejsze z nich to:

  • jadłospis ustalany jest na okres 10 dni, w miesiącu. Pozwala to na uniknięcie powtarzania się tych samych składników, czy zwykłą monotonię żywieniową,

  • Właściwie dostosowywane są wartości energetyczne posiłków, dostosowywane do aktywności fizycznej, wieku i płci uczniów,

  • Każdego dnia, występuje co najmniej jeden produkt będący dobrym źródłem pełnowartościowego białka, a więc mleko i sery, jajka, mięso, ryby, warzywa i owoce sta

    nowiące najlepsze źródło składników mineralnych i witamin. Obiady zawierają surowe owoce i warzywa, produkty zbożowe np. ciemne pieczywo oraz różnego rodzaju kasze i makarony,

  • Jadłospisy urozmaicone są zarówno pod względem smaku, barwy, zapach, oraz konsystencji. Ma to istotny wpływ na pobudzanie apetytu co przyczynia się do lepszego trawienia pokarmu oraz przyswajania składników odżywczych . Pamiętamy również o estetyce komponowanych posiłków,

  • Przygotowywane obiady, uwzględniają porę roku (np. latem w trakcie upałów podawane są lżejsze potrawy, które zawierają więcej wody, na bazie sezonowych warzyw i owoców. Zimą natomiast o wyższej wartości energetycznej. Nie używamy półproduktów (np. zup w proszku, gotowych sosów itp.)

  • Potrawy wzbogacane są także o mniej znane czy też zapomniane przepisy z kuchni regionalnej lub kuchni innych narodów, które ze względów żywieniowych zasługują na rozpowszechnienie,

  • Potrawy przyrządzane są różnymi technikami: gotowane na wodzie, smażone, duszone, pieczone, zapiekane itp. Co pozwala na zachowanie możliwie największej wartości odżywczej,

  • Do obiadów podawane są często kompoty ze świeżych, sezonowych owoców,

  • Obiady jednorazowe można wykupić (po wcześniejszym 1-dniowym zgłoszeniu u intendenta).

Udowodniono że dzieci spożywające posiłek w szkole lepiej wykonują niektóre zadania związane z koncentracją i pamięcią, a także osiągają lepsze wyniki w takich przedmiotach, jak geografia czy matematyka, niż dzieci, które tego posiłku nie spożywają.

Pragniemy poinformować, że na terenie szkoły (kuchnia) istnieje możliwość zakupienia przez uczniów bułek słodkich, oraz kanapek przygotowywanych każdego dnia ze świeżych wędlin, warzyw oraz serów.

Nasza szkoła prowadzi także sklepik szkolny, w którym można kupić zdrowe przekąski, m.in. świeże owoce oraz pełnowartościowe produkty.